De laatste akte
De historie van de Varossieau familiebioscoop

 

 


 

Met een voorwoord van Tom Egbers.

 

Home
Boeken

De kleurrijke wereld van filmsterren, glamour en het witte doek was de wereld waarin Natalie Hartgers opgroeide. Ze zag alle nieuwe films als eerste, was een wandelend filmcitatenboek en had in plaats van behang filmposters aan de muur.
Natalie Hartgers behoort tot de laatste generatie van het Varossieau Theater; de bioscoop die maar liefst 71 jaar in Almelo films vertoonde voor de bioscoopbezoekers. Dat is langer dan welke bioscoop in Almelo dan ook.

De bioscoop werd aangekocht door haar overgrootvader wiens vrouw voor de Hugenoten Frankrijk was ontvlucht; een film op zich! En zo leek het leven in het Varossieau Theater soms ook: een avontuurlijke film waarin iedereen de held was en mensen in dikke rijen stonden te dringen om naar binnen te mogen. Maar er was ook een keerzijde: de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de homevideo waardoor films thuis bekeken konden worden, waren donkere tijden voor de bioscoop en de familie Hartgers had vaak moeite om het hoofd boven water te houden.

Maar wat het Varossieau Theater in leven hield, waren de mensen die van de bioscoop hielden en die er hun ziel en zaligheid in stopten. De leden van de familie Hartgers waren karakteristieke mensen en dat was het personeel dat in de bioscoop werkte ook. De geschiedenis van het Varossieau Theater en van de mensen die ermee verbonden waren, is net zo kleurrijk en spannend als een film: ruzie met een graaf, onderduikers in de kast, op last van de brandweer gesloten, een ongeinteresseerde burgemeester, een baby die handschoenen moest dragen omdat het zo koud was en een Engelse aanbidder.

In
De laatste akte wordt de geschiedenis van het Varossieau Theater verteld door de achterkleindochter van Andries Hartgers, de man die een oude bioscoop kocht en er het Varossieau Theater van maakte. En die ware geschiedenis blijkt sensationeler dan welke film dan ook!De laatste akte - De historie van de Varossieau familiebioscoop
Auteur:
Natalie Hartgers
ISBN:
978-94-90902-91-9
Prijs: 18,80
Aantal pagina's: 144
Uitvoering: paperback
Fonds: non fictie
Te verkrijgen bij: de boekhandel, de internetboekwinkels.


In Dé Weekkrant staat een artikel over De laatste akte. U kunt op het artikel klikken; dan opent er een grotere die leesbaar is.
Het Overrijsels Hart heeft Natalie Hartgers om een interview gevraagd. Dat is uitgezonden op 16 November 2011. Het valt via de website van Het Overrijsels Hart te beluisteren of anders via deze link.


De Twentsche Courant Tubantia kondigt aan dat het discussieprogramma Rumoer op 24 November een interview houdt met Natalie Hartgers en plaatst een artikel over het boek.
Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.


Almelo Actueel verscheen een artikel over De laatste akte. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Een impressie van het interview met Natalie Hartgers in het discussieprograma Rumoer over haar boek De laatste akte. De foto´s  zijn van Jan Bril. Klik op de foto´s voor een grotere versie.


Boekhandel The Read Shop heeft een signeersessie georganiseerd voor Natalie Hartgers voor De laatste akte op donderdag 15 december van 19.00 tot 20.00 uur, in boekhandel The Read Shop,  Ootmarsumsestraat 274 in Almelo. Naar aanleiding daarvan verscheen er een vooraankondiging in Twenth Ruiten Drie. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
De signeersessie in boekhandel The Read Shop te Almelo van Natalie Hartgers voor De laatste akte was een groot succes. The Read Shop twitterde dit:
Een impressie van de signeersessie van Natalie Hartgers voor De laatste akte in boekhandel The Read Shop te Almelo. Klik op de foto´s voor een grotere versie.
Radboud Seckel, architect-directeur van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten bv (LKSVDD) laat zich lovend uit over De laatste akte van Natalie Hartgers:
Natalie heeft een prachtig persoonlijk EN historisch document geschreven over een onderwerp dat ELKE echte Almeloër (en dan bedoel ik dan niet louter Tom Egbers of Herman Finkers) na aan het hart zal liggen: Varossieau Theater in Almelo.
Goed geschreven en vlagen van herkenning.
Lezen dus!Transisalania - Overijssels allerlei schrijft op de weblog over 'De laatste akte' het volgende:
"De Almelose Bioscoop Theater Varossieau of Frosjoooo in de volksmond, volgens Tom Egbers in zijn voorwoord, was 71 jaar lang een familiebedrijf, voordat het in 2005 de deuren sloot.
Natalie Hartgers, behorend tot de jongste generatie, beschrijft hoe ze als jong meisje de volle zalen zag, maar ook het pure overleven begin jaren tachtig meemaakte, toen er films gedraaid werden voor slechts twee bezoekers. De komst van de video was daar debet aan. De introductie van breedbeeld deed de bezoekersaantallen weer stijgen, maar bioscopen werden afhankelijk van filmdistributeurs die een flink deel van de recettes opeisten. Grappig zijn onder meer de typeringen van de regelmatige pornofilmbezoekers. Het goed geschreven boek geeft een mooie schets van een zeer specifiek bedrijf, met er doorheen verweven veel persoonlijke herinneringen."

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2014 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.