Manuscriptbeoordeling

 

 


 

 

 

Home
De SchrijvendeBoom
Groteletterboeken
Dyslexie & makkelijk lezen
Manuscript opsturen
Over ons
Schrijven enzo
Manuscriptbeoordeling Alg. voorwaarden
Foreign rights
Pers
Boekhandel
Contact

Manuscriptbeoordeling? Waarom?

Omdat u net begint met schrijven en niet zeker weet of uw manuscript goed genoeg is. Omdat iedereen blind is voor fouten in het eigen werk terwijl iemand die er met een frisse blik naar kijkt, alle fouten en onlogische dingen er meteen uithaalt. Omdat u van uw omgeving te horen krijgt dat u geweldig schrijft, maar u een objectief oordeel wilt. Omdat u uw manuscript uitgeefklaar wil maken om zo meer kans te hebben uitgegeven te worden door een uitgeverij. Omdat u uw manuscript in eigen beheer uit wilt geven en zeker wilt weten dat het foutloos en goed is. Omdat u niet zeker weet of uw schrijfkwaliteiten wel van voldoende hoog niveau zijn en u graag beter wilt leren schrijven.

Indien u uw manuscript of kortverhaal naar een uitgeverij zendt, dan krijgt u alleen te horen of zij dat uit willen geven of niet. U krijgt er geen oordeel over. Ook bij ons is dat zo, hoewel wij meestal wel in het kort aangeven waarom wij een manuscript niet geschikt achten voor publicatie.
Dit is echter geen uitgebreid oordeel. Wij kunnen dat echter wel voor u doen tegen een geringe vergoeding.
U kunt bij ons terecht voor een beoordeling van uw manuscript of kortverhaal, maar indien wat wij aanbieden niet is wat u zoekt, zijn er genoeg andere manuscriptbeoordelingsbureaus, tekstbureaus, schrijfcoaches en proeflezers.

topMaar wat als ik het er niet mee eens ben?

Dat kan en mag. Tenslotte bent u de auteur en het is uw werk dus het is uw goed recht het ergens niet mee eens te zijn als het om uw werk gaat. Echter, indien u de mening van een ander vraagt, is het verstandig om daarnaar te luisteren. Zelfs als u het niet eens bent met het commentaar, is het verstandig daar toch eens serieus naar te kijken.
Kritiek krijgen is lastig en moeilijk en uw eerste reactie als iemand commentaar heeft op uw werk, zal toch zijn dat u in de verdediging schiet. Dat is heel normaal, heel menselijk en ook heel erg begrijpelijk als het om uw schrijfwerk gaat. En het overkomt iedere schrijver.
Echter, indien u uitgegeven wilt worden en indien u dermate serieus met uw schrijfwerk omgaat dat u het laat beoordelen door anderen, zult u vaker met kritiek te maken krijgen. En u zult dan ook merken dat u er langzaamaan aan went en dat het uiteindelijk prettig is als een ander de onvolkomenheden aanstipt in uw werk.


topManuscriptbeoordeling van De Graveinse Abeel

Wij beoordelen niet uw gehele werk maar alleen de eerste vijf pagina's.
De eerste vijf pagina's van een manuscript zijn namelijk een blauwdruk voor de rest van uw manuscript. Zij geven een uitstekend beeld van allerhande dingen die met het schrijven te maken hebben, zoals schrijfstijl, niveau, structuur, spanning, personages en dergelijke.
Indien u weet wat er mankeert aan uw eerste vijf pagina's, dan weet u ook wat er mankeert aan de rest van uw manuscript. En indien u weet wat er goed is aan uw eerste vijf pagina's, dan weet u ook wat er goed is aan de rest van uw manuscript.

In uw eerste vijf pagina's heeft u namelijk ruim voldoende laten zien van uw verhaal, uw schrijfstijl, uw niveau van schrijven en dergelijke. En daarom heeft een uitgeverij slechts genoeg aan een paar pagina's om te zien of uw manuscript geschikt is of niet.
Natuurlijk zijn het eind, de complete verhaallijnen en eventuele karakterontwikkeling niet te beoordelen maar vijf pagina's zijn meer dan genoeg om duidelijk te krijgen waar het beter kan. En indien u dŗt weet, kunt u dat toepassen op de rest van uw manuscript!

topHoe gaat het beoordelen in zijn werk?

In uw tekst wordt aangegeven wat de sterke punten zijn en waar de tekst verbeterd kan worden. Er wordt op alles gelet wat opvalt, waaronder beginzin, personages, opbouw, tekstuele fouten, logica, opmaakfouten, onduidelijkheden, structuur en dergelijke.
Een voorbeeld van hoe een tekst beoordeeld wordt, staat op de pagina
Voorbeeld beoordeelde tekst.

topWorden alle fouten eruit gehaald?

Als fouten herhaaldelijk terugkomen, dan wordt niet bij iedere dezelfde fout dit aangegeven. Er wordt dan ťťn keer aangegeven dat het anders moet en het is dan aan de schrijver dat in de tekst op te zoeken.
Uw werk wordt echter niet nagepluisd op alle typefouten en andere onvolkomenheden; dat is het werk van een corrector.

topPrijzen

De prijs voor het beoordelen van uw eerste vijf pagina's is Ä 68,= incl. BTW. Wij beoordelen uw werk pas nadat wij het bedrag hebben ontvangen.

 Houd voor uw document het volgende aan:
lettertype Verdana;
lettergrootte 12;
regelafstand 1 (1,0);
marges overal (links, rechts, onder en boven) 2,5 cm (dit is meestal de standaardmarge in word.doc).

Vermeld in uw e-mail uw naam en de titel van uw werk. Vermeld als onderwerp 'Manuscriptbeoordeling' of 'Kortverhaalbeoordeling'. U krijgt een ontvangstbevestiging. Heeft u die niet binnen een week ontvangen, dan hebben wij uw e-mail niet ontvangen.

Het bedrag kunt u overmaken op ING-rekeningnummer 540.76.20
ten name van Uitgeverij De Graveinse Abeel onder vermelding van de titel van uw kortverhaal of manuscript.

 Binnen vier weken heeft u de beoordeling in huis. De beoordeling wordt u per e-mail toegezonden.

De beoordeling is onze mening, gebaseerd op onze ervaringen met teksten, verhalen en manuscripten. U mag het hier dus mee oneens zijn, maar wij gaan daar niet over discussiŽren.
Wij weten uit ervaring hoe het is om afgewezen te worden en om kritiek te krijgen; beide zijn voor iedere schrijver moeilijk maar onlosmakelijk verbonden met het schrijversschap. Wij hebben echter voor ogen dat uw verhaal beter moet worden, dat het publicabel moet worden, en daarom zijn wij eerlijk.

topU bent uitgever maar ook schrijver. Steelt u mijn idee niet?

Zoiets laags is mijn eer te na. Denk maar niet dat ik zoiets ooit doe. Bovendien heb ik het helemaal niet nodig, want ik heb genoeg ideeŽn van mijzelf. Ik wžl uw ideeŽn helemaal niet!
Ik heb genoeg ideeŽn voor verhalen en boeken die nu nog in mijn hoofd zitten. Ik heb ook al genoeg originele ideeŽn uitgewerkt in verhalen en boeken.

Afgezien daarvan weet ik uit eigen ervaring hoe het is als je idee gestolen wordt. Ik heb namelijk eens een nieuw en orgineel idee voor een tv-serie ingediend. Mijn script werd afgewezen, maar vervolgens verscheen een tv-serie, met exact hetzelfde idee, op de buis.
Dus denk maar niet dat ik
zoiets doe.

Bovendien is het zo dat ik nog nooit een idee heb gekregen door een boek of verhaal wat ik las. En ik heb duizenden boeken gelezen en ik heb een bibliotheek van over de duizend boeken. Maar nog nooit ťťn idee daaruit... Als ik wel ideeŽn zou opdoen door andermans verhalen en boeken zou dat onderhand wel duidelijk geworden zijn, want ik schrijf al ruim veertig jaar en ik heb al heel wat korte verhalen en boeken geschreven, maar niet ťťn van de ideeŽn die ik daarvoor kreeg, kwam uit andermans verhaal of boek. Niet ťťn.
Ik krijg soms ideeŽn door beelden. Dat kan een scŤne uit een film zijn, een bepaald beeld uit een videoclip maar ook een schilderij. En ik krijg voornamelijk ideeŽn door wetenschappelijke ontwikkelingen, nieuwe technologieŽn en natuurverschijnselen. En heel soms raak in geÔnspireerd door iets wat ik zelf heb meegemaakt.
Maar van andermans verhalen en boeken krijg ik echt geen ideeŽn. Ik heb de afgelopen veertig jaar niet ťťn idee gekregen door het lezen van andermans verhalen of boeken, dus dat dat nu wel opeens zou gebeuren, is uitgesloten.

Echter, het feit dat ik zowel schrijver als uitgever ben, heeft meer voordelen voor u dan mogelijke nadelen.
Ik weet namelijk wat het is om te schrijven. Ik weet alles over beelden die je in je hoofd hebt en die je niet kunt verwoorden, over personages die niet doen wat je wilt en over stukken tekst die eigenlijk uit het manuscript moeten omdat ze niets toevoegen maar die je zo leuk vindt.
Ik weet ook hoe het is om afgewezen te worden door uitgeverijen; ik ben jarenlang afgewezen door uitgeverijen. Ik weet ook hoe het is om nietsontziende kritiek te krijgen en om te moeten aanhoren dat anderen het maar niets vinden wat je geschreven hebt.
Ik weet dus uit eerste hand hoe het is om een schrijver te zijn die tracht uitgegeven te worden. En daar doet u uw voordeel mee!

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2014 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.