Kini Vrielink

 

 


 

 

 

Home
Auteurs

Kini ziet op 6 november 1951 het levenslicht in het Drentse Schoonebeek. Ze groeit daar op de boerderij op tussen de jaknikkers en de koeien.
Al op jonge leeftijd, lang voordat ze zelf kan schrijven, is ze gefascineerd door de lijnen die je met een pen kunt trekken. En die fascinatie is nooit voorbij gegaan. Een leeg blad en een pen zijn het mooiste dat er is voor Kini.
De tekenleraar op de ULO smeekt haar ouders bijna om Kini naar de kunstacademie te sturen, maar dat was in de ogen van haar ouders een te gevaarlijke wereld voor een jonge meid.
Het jaar 2000, waarin Kini naar Groningen verhuist, is in vele opzichten een keerpunt in haar leven. In Groningen ontstaat alle ruimte die ze nodig heeft om haar creativiteit de vrije loop te laten. Ze stopt met roken, en dan ontluikt haar zo karakteristieke tekenstijl, wanneer ze haar rusteloosheid probeert te doden met het tekenen van mandala’s.
"Wat maggel jij daar nou?" vroeg iemand haar een keer. Het oud-Hollandse woord voor 'slordig schrijven' of 'krabbelen', blijkt een mooie benaming te zijn voor haar tekenstijl. Een stijl die zich kenmerkt door vele lijntjes, krabbels en kleuren.
De mandala’s maken plaats voor koeien en alle andere dieren, bomen en vormen waarin Kini zich uitleeft door ze op maggelse wijze te vullen met haar tekeningen.
De wil om dingen te scheppen is groot en beperkt zich niet tot tekenen. Schilderijen, Maggeldesign kleding, beschilderde schoenen en gepimpte tassen, ze komen allemaal uit Kini haar creatieve koker.
Kini's fantasie is nog altijd 'op hol'. Het geeft haar een oppermachtig gevoel dat alles wat zij wil tekenen in de pen zit.
Die fascinatie gaat nooit meer over. Gelukkig.Vrielink & Vrielink


Achter het duo Vrielink & Vrielink schuilen een tante (Kini) en een nicht (Karin) die hun passies voor schrijven en tekenen gebundeld hebben in de kinderboekenserie
Ilias in Maggelspace.Het ontstaan van Ilias in Maggelspace

Hoe zou het zijn om in het Internet te verdwijnen en een digitaal leven te leiden? Welke problemen zou je daar allemaal tegenkomen? Dat vraagt Karin zich op een dag af terwijl ze op een Zwolse dijk naar haar werk fietst. Daar moet een verhaal over komen!
Begin april 2008 op een normale zaterdagavond gebeurt er iets ongewoons.
Twee verhaalgedachten die al tijden naast elkaar leefden in Karin haar hoofd, komen elkaar tegen en versmelten.
Karin bewondert dan al een tijd de tekeningen in de maggelstijl van Kini. Die tekeningen verdienen een podium. Er moeten verhalen bij komen, vond ze. Verhalen die ze graag zelf wilde schrijven.
Op die bewuste zaterdagavond zijn het die twee ingrediënten waaruit Maggelspace ontstaat: een digitale wereld naar analogie van het internet en de aarde, gevisualiseerd in de maggelstijl van tante Kini. Maggelstijl + cyberspace = Maggelspace!


Kini´s Maggelkoeien

Dat haar werk meer is dan zomaar wat krabbelen blijkt wel uit het overzichtswerk van haar maggelkoeien, ondergebracht in Kini´s Maggelkoeien. Heel gewone Hollandse koeien die echter onder haar handen tot kunstvormen verheven worden.

Zo zijn er kerstkoeien, bloemenkoeien, futuristische koeien en ook een koe speciaal voor Bert Visscher.

Haar werk is origineel en altijd herkenbaar door haar unieke stijl. Uiteraard ondertekent ze haar werk, maar ook zonder dat is direct te zien dat het een illustratie van haar hand is.

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2014 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.