Jan Schouten

 

 


 

 

 

Home
Auteurs

Voor de vijftigste verjaardag van koning Willem I op 24 augustus 1822, schreef Jan Schouten zijn Dichtoffer.

Jan Schouten leefde in de 19e eeuw, maar ook in deze tijd is hij nog zeer bekend. Zo werd er rondom zijn persoon de tentoonstelling Van Stapel! Jan Schouten, scheepsbouwer en vrijmetselaar georganiseerd in het Huis van Gijn van 16 november 2012 tot en met 10 maart 2013. Huis van Gijn over deze tentoonstelling: De expositie vertelt het verhaal van deze bijzondere man met behulp van vrijmetselaarsobjecten en vele tekeningen en schilderijen van en over schepen.

En ook bij de vrijmetselaarsloge La Flamboyante2 leeft Jan Schouten nog steeds voort; hij was n van de oprichters van La Flamboyante. Zo werd er, ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van La Flamboyante in 2012 een lezing gehouden door Teun de Bruijn op 9 september 2012 tijdens de Open Monumentendagen in de Munt. Deze Munt werd aangekocht door Jan Schouten en geschonken aan La Flamboyante.

Jan Schouten (1786-1852) werd geboren te Dordrecht op 5 juni 1786. Hij stamt uit een roemrijk geslacht van Dordtse scheepbouwers dat terug te leiden valt tot het begin van de zeventiende eeuw.

Toen Schouten tweeentwintig jaar oud was,  in 1808, stierf zijn vader en nam hij het bedrijf over.

Hij trouwde met Anna Crans (1786-1847) op 27 juni 1810 en ze kregen drie kinderen: Jan Schouten (1811-1890), Maria Petronella Schouten (1813-1814) en Arnoldus Jan Schouten (1815-1890).

In 1826 bouwde hij de stoomboot Prins Frederik der Nederlanden die niet alleen de eerste verbinding vormde tussen Dordrecht en Rotterdam, maar ook de snelste was van die tijd. In 1853 was de stoomboot nog steeds in de vaart.

In 1825 richtte hij, tezamen met G. Maurits en J.B. t Hooft, familie van hem, de Eerste Oost-Indische rederij op. Deze werd ook wel de Maatschappij der Dordrechtse scheepsrederij genoemd.

Schouten was lid van het Dordtse letterkundig genootschap Diversa Sed Una. Het schijnt dat Schouten zo van lezen hield dat hij s nachts ook nog las bij het licht van een kaars. Hij schreef gedichten die uitgegeven werden bij uitgeverij I. Immerzeel Jz., waaronder gedichten over de vrijmetselaarij. Hij schreef ook meerdere gelegenheidswerken voor leden van de koninklijke familie bij verjaardagen, huwelijk en sterfgevallen, zoals Dichtoffer, dat nu in een heruitgave opnieuw verschenen is, inclusief een biografie van Schouten een uitleg bij de tekst.

 

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2014 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.