Groteletterboeken

 

 


 

De boeken zijn te verkrijgen:
1. Voor particulieren via de (online) boekhandel;
2. Voor de boekhandel via CB (voorheen Centraal Boekhuis).

 

Home
Webshop
Auteurs
Boeken
Tijdschrift
De SchrijvendeBoom
Groteletterboeken
Dyslexie & makkelijk lezen
Manuscript opsturen
Over ons
Schrijven enzo
Manuscriptbeoordeling Alg. voorwaarden
Foreign rights
Pers
Boekhandel
Contact

De Graveinse Abeel geeft groteletterboeken uit
Alle fictieboeken van De Graveinse Abeel verschijnen ook in groteletterdruk. Er zijn namelijk veel te weinig groteletterboeken, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Voor kinderen is er de speciale reeks De Schrijvende Boom.

topWat is een groteletterboek?
Een groteletterboek is een boek met grote letters. De lettergrootte in een normaal boek ligt ongeveer tussen de 10 en 12 puntgrootte, bij een groteletterboek is dat 16 tot 24 puntgrootte.
Dit is 10 puntgrootte.
Dit is 12 puntgrootte.
Dit is 14 puntgrootte.
Dit is 18 puntgrootte.
Dit is 24 puntgrootte.


topWie leest een groteletterboek?
Mensen die de normale letters niet of niet goed kunnen lezen. Dat kunnen mensen zijn met een visuele handicap, mensen dus die minder goed kunnen zien, maar ook oudere mensen.

topWat is een visuele handicap?
Iemand die een visuele handicap heeft, kan niet of niet goed zien. Dat kan komen door een aangeboren afwijking of door letsel op latere leeftijd.

topWaarom zien oudere mensen minder goed?
Naarmate men ouder wordt, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Baby's kunnen scherpstellen op hun eigen neus en zien dus alles wat dicht voor hun ogen wordt gehouden, heel scherp. Naarmate de mens ouder wordt, komt dit brandpunt, het punt waarop men scherp kan stellen, steeds verder weg te liggen. Dit vindt plaats omdat de lens minder soepel wordt. En dat de lens minder soepel wordt naarmate de jaren verstrijken, komt omdat de celdeling in de lens gewoon doorgaat. Al die cellen die er zo bijkomen, hopen zich op in de lens en hierdoor wordt hij stugger. Om van dichtbij scherp te kunnen zien, moet de lens zich boller maken. Met al die celophoping lukt dat niet meer.
Vrijwel iedereen krijgt hier mee te maken en men begint het meestal te merken tussen het 40e en 45e levensjaar.

topHoeveel mensen hebben een leeshandicap in Nederland?
Volgens
Zorgvisie zijn er nu 300.000 blinden en slechtzienden. Een aantal dat op zal lopen tot 400.000 in 2020. Die stijging is te wijten aan vergrijzing, aan een toenname van het aantal vroeggeboortes en aan een toenname van letsel dat ontstaat door een ziekte of een ongeluk.
Behalve de 300.000 blinden en slechtzienden zijn er ook nog eens 700.000 mensen die moeite hebben met zien.
In totaal zijn er dus een miljoen mensen die op de een of andere manier moeite hebben met het lezen van gewone boeken.

topHoeveel ouderen hebben problemen met lezen?
Er zijn 240.000 mensen die ouder zijn dan 65 jaar die een leeshandicap hebben.

topWaarom kunnen mensen met een leeshandicap geen gewone boeken lezen?
Dat komt doordat ze de letters niet goed kunnen zien.
Normale boeken hebben een te kleine lettergrootte. Kijk maar eens naar de tekst hieronder:
Mensen die een leeshandicap hebben, hebben moeite met kleine lettertjes. Ze kunnen de letters niet goed onderscheiden en daarom is lezen niet meer leuk. En dat is zonde, want lezen zou juist altijd leuk moeten zijn!
Een dergelijk klein lettertype kunnen veel mensen nog lezen, maar indien in een boek van honderden pagina's de letters niet groter zijn dan dat, leest dat al snel heel erg onprettig.
En dat is precies wat mensen met een leeshandicap ervaren: ze kunnen de letters niet goed onderscheiden en daarom is lezen niet meer leuk. En dat is zonde, want lezen zou juist altijd leuk moeten zijn!

topWaarom lezen mensen met een leeshandicap geen boeken met grote letters?
Het probleem is dat die er nauwelijks zijn. Voor volwassenen zijn er meer groteletterboeken dan voor kinderen, maar niet ieder boek verschijnt in groteletterdruk.
Het
NBD Biblion heeft berekend dat er van 1985 tot en met 2010 voor kinderen slechts 125 boeken in groteletterdruk zijn verschenen, waarvan 31 oude jeugdboeken (begin 19e eeuw). Dat zijn 5 boeken per jaar. En dat terwijl er in 2009 alleen al 900 boeken (fictie) verschenen voor kinderen die gewoon kunnen zien. Het boekenbestand voor kinderen die een leeshandicap hebben, loopt dus mijlenver achter bij het normale boekenbestand. Maar ook de volwassen lezer kan niet alles lezen wat hij wil want niet alle boeken verschijnen in groteletterdruk.

topWaarom gebruiken ze dan geen luisterboek?
Luisterboeken worden ook gebruikt door mensen met een leeshandicap, maar papieren boeken met bladzijden die je kan omslaan en die je in je eigen tempo kan lezen, zijn toch iets anders dan luisterboeken.
Bij een luisterboek ben je afhankelijk van de voorlezer. Als je diens stem niet prettig vindt, kan je het boek niet beluisteren. Je bent ook afhankelijk van diens tempo. Als je een boek leest, kan je in je eigen tempo lezen.
En het is een andere beleving; naar iemand luisteren is anders dan zelf lezen.
Voor kinderen is het bovendien nog eens van essentieel belang dat ze woorden zien. Van alleen maar woorden horen, krijg je geen woordbeeld (hoe letters en woorden eruitzien) en dat is nu juist zo nodig om goed te kunnen lezen en schrijven. Kinderen die veel lezen, doen het beter op school. Papieren boeken zijn dus een noodzaak!

topWaarom wordt er niets aan gedaan?
Er wordt wel iets aan gedaan. De
Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft in december 2009 de aandacht hierop gevestigd door alle basisbibliotheken informatie hieromtrent te sturen. De VOB heeft (in opdracht van het Ministerie van Cultuur en Onderwijs) in samenwerking met de NLBB - de Vereniging van Leesgehandicapten het Loket Aangepast Lezen opgericht om zo aangepaste boeken, tijdschriften en dergelijke te verzorgen voor hen die de gewone uitgaven niet kunnen lezen.

 

 


top           home


 

  
  (c) Copyright 2009-2018 Uitgeverij De Graveinse Abeel: Gebruik van teksten en
beeldmateriaal is alleen toegestaan met en na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van
Uitgeverij De Graveinse Abeel.